6 Şubat 2015

Masaüstü bilgisayardaki işlemci nasıl soğutulur

Bugünde sizlere masaüstü bilgisayarlarla iligili işlemcinizin soğutulması hakkında ipuçları vermeye çalışacağız. İşlemcinizin soğutulması bilgisayarınızın performansında önemli rol oynar. İşlemci soğutmasının yeterli olmadığı durumlarda sisteminizde yavaşlamalar, hatalar veya kilitlenmeler meydana gelebilir. Overclock meraklıları için önemli etkenlerden biri olan soğutma, bilgisayarınızın stabil bir şekilde çalışabilmesi için de son derece önemlidir. Bu yazıda mevcut CPU soğutma sistemlerini, nasıl çalıştıklarını, avantaj ve dezavantajlarını sizin için inceledik.

Elektrik akımı sıcaklık üretir. Bunun can sıkıcı olduğu düşünebilirsiniz, fakat PC’nizin işlemcisinin yüksek hızlara çıkabilmesi bu fiziksel olay sayesinde olur. Isı, kinetik bir enerji olduğu için yok edilmesi mümkün değildir. Bir işlemciyi soğutmanın yolu, sıcaklığı ondan mümkün olduğu kadar uzağa taşımaktan geçer. Böylelikle işlemcinizin hasar görmesini engellemiş olursunuz. Bilgisayarınızın içersindeki teknoloji inanılmaz derecede karışık da olsa, ne kadar hızlı çalışacağını belirleyen bir heatsink ve fandır.

En basit soğutma ısı yayıcılarla sağlanabilir. Isı yayıcılar pasif olarak ısıyı dağıttıklarından güç tüketimi yapmazlar. Isı işlemcinizin yüzeyinden daha geniş yüzey ve hacme sahip olan bir maddeye iletilir ve sonunda havaya aktarılır. İşlemciyle temas eden bölüm genellikle ısı iletimi yüksek olan bakırdır. Havayla ısıyı dağıtmak pek etkili bir yol olmadığı için ısı dağıtıcıya bir fan ekleyerek hava dolaşımı sağlanabilir ve daha iyi bir soğutma elde edilebilir. Çoğu kullanıcı için bu soğutma yeterli olacaktır.

Bir sonraki adım ısı yayıcılarda daha iyi maddelerin kullanılmasıdır. Bakır yerine karbon nano-tüpler kullanılarak ısı iletkenliği 1,5 katına kadar çıkarılabilir. Yine de bakır ısı yayıcılar, karbon nano-tüplere göre çok daha ucuzdur ve yeterince iyidir.

0 Yorum:

Yorum Gönder